Dades i ubicació

El CEIP Ses Roques és una escola rural situada dins el nucli antic del poble de Caimari al començament del camí veïnal que du a Moscari. El poble es troba situat a la comarca del Raiguer, és a dir, a l’interior de l’illa, al peu de la Serra de Tramuntana. L’escola compta amb els avantatges de trobar-se en contacte amb la natura, on l’aire és pur i poc contaminat.

Els canvis que ha sofert el poble al llarg de la història són pocs, la gent es dedica a la collita de l’oliva (tafones), al camp, al comerç petit, a la construcció i a la ramaderia. La indústria al nostre poble es basa en productes de consum alimentari.

Juntament amb la gran indústria alimentària, cal afegir la feina artesanal molt important avui en dia per la meticulositat i la precisió del treball. El treball habitual és el de les conserves d’oliva.

El valor comercial es pot dir que no ha augmentat respecte als darrers anys, ja que no s’hi troba cap tenda esportiva, de roba, de fotografia o d’altres comerços que podem trobar a un lloc en moviment comercial. Hi ha botigues de queviures, tabaquera, farmàcia…, el més necessari pel quefer diari.

La classe de transport és comercial (camió que distribueix la producció d’oli i d’aigua), individual (automòbil) i col·lectiu (autocar). Pel que fa als mitjans de comunicació, hi ha una oficina de servei de correus i telègrafs. No es publiquen diaris locals però es pot comptar amb la premsa forana. Durant l’any 2017 s’ha començat a fer una revista local anomenada “Caymàritx”. La ràdio i la televisió són els mitjans que tenen més acceptació. El poble compta amb pocs mitjans de cultura tan sols hi ha una biblioteca (actualment sense edifici ja que s’ha de reubicar quan s’hagi restaurat l’edifici).

Hi ha també una guarderia municipal, a l’espera de la certificació per la Conselleria d’Educació i Universitat, que acull els nins i nines fins a 3 anys.

Pel que fa al servei sanitari hi ha un centre de salut on es duen a terme les visites dels facultatius.

El calendari de costums és el típic i normal de qualsevol poble, les festes que es celebren són les religioses i les familiars (matances, acabament de la collita, …). El poble és religiós (catòlic), el lloc sagrat on es fan les celebracions és l’església del poble.

Les Festes Patronals consisteixen en actes religiosos en commemoració de la Santa Patrona (Mare de Déu d’Agost) i actes cívics (balls, concursos…). Cal dir també que es fa també la Fira de s’Oliva i el Festival Internacional de Música Antiga.

Es fan activitats culturals com concerts, exposicions, conferències, Dia del Llibre… Cal dir també de la importància que té tenir l’únic Parc Etnològic de les Illes Balears on hi ha una mostra de les tradicions dels nostres padrins. S’intenta, doncs, donar al poble una vessant de caire cultural.

Encara que hi ha alguns conflictes entre l’alumnat, cal dir que no són greus. Caimari és un poble arrelat on la gran majoria de famílies són catalanoparlants. La llengua emprada col·loquialment dins l’àmbit familiar i de relacions entre els veïns és el català. Cal dir, però que aquests darrers anys ja han arribat algunes famílies immigrants amb un petit augment de la matrícula del centre, gràcies també als serveis de matinet i de menjador que s’ofereixen i que tenen una gran acollida.

El Claustre està format per 11 mestres: 7 mestres definitius, 1 d’elles és una mestra de l’especialitat d’Educació Musical que enguany està en comissió de serveis al CEIP Maria de la Salut i que enguany ocupa un mestre interí i compartim un dia a la setmana al CEIP S’Olivar de Moscari; 1 mestra funcionària en pràctiques de l’especialitat d’Audició i Llenguatge; 1 mestra interina de l’especialitat de Llengua Estrangera (Anglès) que ve mitja jornada; 1 mestra interina de Pedagogia Terapèutica que ve mitja jornada. Al llarg de la setmana ve 1 dia (els dimecres) al centre una mestra de Religió compartida amb el CEIP s’Olivaret de Moscari i el CEIP Es Torrentet de Biniamar.

L’APIMA col·labora, en la mesura de les seves possibilitats, amb el Centre. Coordinadament amb el centre organitzen el servei de Matinet i el funcionament del servei de Menjador Escolar. Amb l’ajuda de les famílies s’encarreguen d’organitzar les celebracions festives tradicionals, de subvencionar part de les sortides i de dur a terme l’organització de les activitats extraescolars.

De la mateixa forma, l’Ajuntament ens proporciona el que els demanam, si es troba al seu abast, i s’encarrega del manteniment de les instal·lacions del centre.

HORARI GENERAL DEL CENTRE

El Centre romandrà obert d’acord amb la següent distribució horària de les diferents activitats que s’hi desenvolupen:

Activitats lectives

*L’horari habitual serà de 9 a 14 hores. La porta i la barrera s’obriran a les 8’55h per entrar i a les 13’55h per sortir.

Serveis

* Matinet: de 7’30 a 9 hores.

* Menjador: de 14 a 16 hores.

* Extraescolars: dilluns, dimarts, dimecres i dijous de 16 a 17 hores.