Passat, present i futur de les pandèmies

Des d’IBSTEAM i gràcies a la col·laboració del Grup d’Investigació d’Història de la Salut de les Illes Balears (GIHS) de la Universitat de les Illes Balears hem organitzat un cicle de videoconferències centrades en una visió històrica de les epidèmies i les pandèmies.

El cicle està adreçat a alumnat de 3r i 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius de la branca sanitària i als seus professors.

Es realitzaran tres xerrades d’uns 30 minuts a través de la plataforma Google Meets.

Funcionament

Les persones intessades en assistir en directe a les videoconferències i poder fer preguntes als ponents hauran d’emplenar el formulari d’inscripció.

Places limitades.

El dia abans de l’inici de cada una de les sessions es rebrà per correu electrònic l’enllaç per accedir a la videoconferència.

Durant la videoconferència els assistents han de mantenir la càmera i micròfon desactivats per evitar interferències de so i reduir l’amplada de banda necessaris.

Passat

Divendres, 22 de maig

A les 12.00

Epidèmies i història

Les epidèmies a les Illes Balears abans del coronavirus: De la pesta de Llevant el 1820 a l’epidèmia del grip del 1918.

Anàlisi de les grans epidèmies del segles XIX i XX a Europa: context global i casos locals

Dra. Isabel Moll

Catedràtica emèrita d'Història Contemporània de la UIB. Les seves investigacions s'han centrat en la història agrària, la demografia històrica, la història de la salut i més recentment la història de la ciència a les Illes Balears.

Dra. Joana Pujades

Investigadora del Centre d'Estudis Demogràfics (Barcelona) i professora associada del departament d'Història Econòmica de la Universitat de Barcelona.

Present

Dilluns, 25 de maig

A les 13.30

COVID-19

Una visió de la pandèmia que actualment estam vivint des d’una perspectiva epidemiològica.

Dr. Xavier Garau

Ha estat expert de l'OMS per a malalties infeccioses a Espanya, especialista en medicina interna i actualment és director mèdic de la Clínica Rotger.

Futur

Dijous, 28 de maig

A les 12.00

Endgame: vacunes

Què farem per aturar la COVID-19? Eines i mesures a nivell mundial que s’estan emprant i desenvolupant per aturar la pandèmia.

Repàs general de les mesures que s’han emprat i s’empraran per aturar l’expansió de la pandèmia a nivell social, hospitalari i farmacològic. Revisió de l’actualitat en la recerca i preparació de vacunes contra la COVID-19 tant arreu del món com a Espanya.

Dr. Ramon Contreras

Doctor en Biologia molecular, divulgador i professor del Centre Agora Portals

Formulari d'inscripció