Inspector Joan Capó

JOAN CAPÓ I VALLS DE PADRINES

Joan Capó i Valls de Padrines (1888-1952) va néixer a Felanitx. Va estudiar Magisteri a Madrid entre 1911 i 1914, i posteriorment va ocupar el càrrec d’ Inspector d’Ensenyament Primari a Tarragona (1914) i a les Balears (1915-1924). Després de la Guerra Civil Espanyola va ser desterrat a Almeria i Castelló, on continuà exercint d’inspector. 

El seu entusiasme i convicció pedagògics el convertiren en el gran impulsor i renovador de l’ensenyament a les Balears, amb iniciatives com implantar el Certificat de Cultura Elemental i la gran tasca de construcció d’escoles públiques a la majoria dels pobles de Mallorca. Alguns d’aquests edificis (projectats casi tots per l’arquitecte Guillem Forteza Pinya) encara estan en funcionament avui en dia, com és el cas de Santanyí. També el nostre Col·legi va ser edificat en aquella època, essent substituït l’any 1994 per l’actual. 

Entre moltes altres iniciatives, va crear el Museu Pedagògic Provincial de les Balears, i va promoure les colònies d’estiu que havia iniciat el seu sogre, el mestre Miquel Porcel Riera (una de les quals es feia a Portocolom). A més a més, impulsà la formació i renovació permanent del professorat, amb l’organització de cursos i viatges per tal de conèixer les escoles més avançades. Juntament amb Miquel Duran Saurina va fundar Mallorca Editorial, destinada a publicacions escolars. 

L’any 1923 va ser un dels membres fundadors de l’Associació per la Cultura de Mallorca. 

Va publicar nombrosos articles en premsa provincial i estatal, a més de llibres dedicats a mestres i manuals escolars.

Com a reconeixement a la seva labor, el nostre Col·legi du el seu nom, així com un altre CEIP i el carrer on es trobava l’Escola Normal de Magisteri, a Palma.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>