Visita a la reforma feta al Quarter General Luque d’Inca on s’instal·larà el Museu de l’Educació de les Illes Balears

\ El projecte ha suposat una inversió de 725.000 euros i s’ha executat en un termini de divuit mesos

\ Actualment està a punt d’adjudicar-se el projecte museogràfic amb l’objectiu de convertir-se en un centre de referència sobre patrimoni escolar

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i el conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, han visitat aquest dilluns la reforma que s’ha duit a terme al pavelló núm. 7 del Quarter General Luque d’Inca, que contindrà el Museu de l’Educació de les Illes Balears. També hi han assistit el batle del municipi, Virgilio Moreno, i el director del Museu, Juanjo Burgués, entre d’altres.

El projecte ha suposat una inversió de 725.768 euros i s’ha executat en un termini de divuit mesos. Al llarg de la visita, s’han pogut recórrer els nous espais que ja estan preparats per contenir els usos museístics. En aquests moments, està a punt d’adjudicar-se l’elaboració del projecte museogràfic i la seva execució, que parteix del «discurs de l’exposició permanent», que ha elaborat el Grup d’Estudis d’Història de l’Educació de la UIB, un grup de recerca amb una producció científica capdavantera en museística pedagògica.

El conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, ha destacat que “cal tenir sempre una memòria de què ha passat històricament”. “Les coses no sorgeixen perquè sí, la història de l’educació, podem dir, comença al segle XIX i hi ha una sèrie de fites significatives, un seguit de referents històrics que s’han de conèixer i reconèixer entre la comunitat educativa”, ha considerat el conseller.

En breu es podran iniciar les tasques d’adequació de l’espai per posar a disposició de tota la comunitat educativa visites escolars per a totes les etapes educatives com a centre d’interpretació del patrimoni escolar de les Illes. Aquesta vocació comunitària del Museu la fa extensiva més enllà de l’escola, perquè també té la visió de ser un servei cultural per a tota la societat. El nou Museu tindrà una exposició permanent, espais per a activitats i exposicions temporals, una sala multidisciplinària, una biblioteca i s’adequarà el pati per a activitats museístiques.

El Museu, en els darrers mesos, ha fet el trasllat de tot l’arxiu a l’Arxiu General de l’Administració del Govern, en compliment de la Llei d’arxius, i s’ha quedat en custòdia el fons documental que es reserva per a la investigació pel seu interès històric educatiu, sempre en col·laboració i coordinació amb el Servei d’Arxiu i Gestió Documental del Govern.

Característiques de la reforma

El pavelló núm. 7 del Quarter General Luque té una superfície total construïda de 1.396,17 m2. L’edifici fou inaugurat l’any 1915. Va mantenir l’ús militar fins al 1988, que passà a ser quarter de la Guàrdia Civil. En els darrers anys, s’han reformat diferents pavellons per a distints usos (Museu del Calçat i la Pell, dependències municipals de l’Ajuntament d’Inca i el Consell…).

La reforma executada ha tingut per objecte l’adequació del pavelló per instal·lar-hi el Museu de l’Educació de les Illes Balears. A la planta baixa s’hi ubicarà l’accés, una recepció amb una oficina annexa, l’arxiu, el nucli de banys i dos espais destinats a magatzem; a la planta primera hi haurà un distribuïdor, dues sales d’exposicions, dues sales polivalents i un magatzem.

La reforma ha inclòs la coberta, la distribució interior per adequar-la al nou ús, la dotació d’ascensor i de la nova escala d’evacuació, així com la reforma de façanes i paraments interiors. Així mateix, el projecte també ha suposat l’execució de les instal·lacions elèctrica, de renovació d’aire, tèrmica, de contra incendis, de lampisteria i especials.

Un museu que recorda el passat i mira al futur

El Museu de l’Educació és un centre d’interpretació del patrimoni educatiu de les Illes Balears. El seu precedent és el Museu Pedagògic, creat per l’inspector d’Educació Joan Capó i Valls de Padrines l’any 1918, una institució de gran prestigi per al món de l’educació de l’època, inspirada en el Museu Pedagògic Nacional de Madrid. Va ser la segona de tot l’Estat i va romandre en funcionament fins que la Guerra Civil desbaratà aquesta experiència d’innovació pedagògica de tanta transcendència per a la nostra educació contemporània.

No fou fins a l’arribada de la democràcia quan s’inicià el procés de recuperació del Museu. L’any 2001 es va crear l’Arxiu i Museu de l’Educació de les Illes Balears, un dels museus de l’educació més antics a l’Estat espanyol creats per l’Administració. En aquests més de vint anys, les seves àrees de funcionament (l’arxiu, la biblioteca i el museu) s’han desenvolupat a les dependències del Centre de Professorat d’Inca.

Amb la reforma del pavelló núm. 7 del Quarter General Luque d’Inca per instal·lar-hi el nou Museu de l’Educació, s’enceta un nova etapa que el situarà al nivell de museus similars, com el Museu Pedagògic de Galícia (Mupega) o el prestigiós Museu Nacional de l’Educació de Rouen (França), és a dir, un museu que, a partir del coneixement del passat, desenvolupa una visió crítica del present per repensar el futur de l’educació des de les propostes d’innovació pedagògica que du a terme.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>