Dia Mundial de la Diabetis

Pilar Casasnovas Català

El passat dilluns, dia 14 de novembre, va ser el Dia Mundial de la Diabetis.

Es celebra aquest dia per commemorar l’aniversari de Frederick Banting, que va ser qui va descobrir la insulina el mes d’octubre de 1921, juntament amb Charles Best.

NADIA I CLÀUDIA

Va ser un dia especial per als infants de 1rC, la classe dels Moixos cuquis i per na Nadia, alumna diagnosticada amb diabetis que en forma part, i també per a la classe de 3 anys A, la classe dels Moixets i les Moixetes, on hi està escolaritzada na Clàudia, també diabètica.


A les dues classes vam començar el matí escoltant amb atenció un conte molt polit anomenat Floppy, el elefantito diabético. En aquest, s’explica d’una manera molt entenedora què és la diabetis a través del que li passa al protagonista, l’elefantet Floppy. Vam conèixer conceptes com diabetis, insulina, glucosa…, però també els símptomes i les emocions que formen part del dia a dia d’aquesta malaltia, fent-los més propers a tots.


Després de llegir el conte, na Nadia i na Clàudia ens va repartir, cada una a la seva classe, una polsera blava, que havien fet elles juntament amb les seves mares (un regal preciós i molt significatiu!). Aquesta polsera, que té un cercle enmig, té un significat: el blau representa el cel que uneix a totes les nacions i el cercle, la vida i la salut. Així, podríem dir que simbolitza la unitat de la comunitat internacional de la diabetis en resposta a la malaltia.

Seguidament, la classe dels Moixos Cuquis va pintar, cada un el seu i del color que més els agradava, el seu elefantet o elefanteta diabètic. El van pintar a la selva, lloc on viu en Floppy, i hi van dibuixar palmeres, flors, i fins i tot els amics d’en Floppy!

Per acabar, afegir que un diabètic pot guanyar un premi Nobel o una medalla d’or olímpica (https://www.biografias.es/famosos/cathy-freeman.html). Hi ha moltes persones que han fet grans aportacions a la societat i la cultura que conviuen amb aquesta malaltia. Qui pateix diabetis pot viure amb normalitat i assolir grans èxits a la seva vida professional. Els límits, moltes vegades, ens els marcam nosaltres mateixos.

Com a exemple i curiositat, dir que Elvis Presley, Steve Jobs, Miguel de Cervantes, Halle Berry, Tom Hanks i un llarg etcètera de persones conegudes tenen diabetis.

Més dades: a Menorca hi ha 5.593 persones diagnosticades (833 són menors de 14 anys) i a Balears es calcula que n’hi ha 108.835. Pateixen la malaltia més homes que dones. Cada any es diagnostica la malaltia a 1.000 infants.