La bruixa Coloraina

Joana Piris Llufriu i Joana Pons Capella

Els dos grups d’educació infantil 4 anys durant el primer trimestre han muntat un racó d’experimentació amb arròs. 

El conte de  LA BRUIXA COLORAINA ens va motivar a encetar aquest racó. A través de la seva història, vam saber que ella va convertir en color tot allò que abans era fosc, repartint felicitat als arbres, flors o fins i tot al sol i al cel, que abans no tenien ni color ni alegria. 

Aquesta història ens va encisar a tots i a totes, però el que realment ens va emocionar, va ser  trobar, uns sucs màgics de colors que la Bruixa Coloraina ens havia deixat preparats devora unes bosses de plàstic i un bon munt d’arròs.

Recordant les seves paraules màgiques, “COA DE CA, PELL DE DRAGÓ, PAF! TÉ EL COLOR! JA ETS…BLAU ! “, i després groc, rosat i verd !, vam aconseguir que tot aquell arròs que només era de color blanc es transformés en arròs de colors.

El racó d’experimentació és una activitat en la qual els infants exploren experimentant i manipulant amb diversos materials. Els fillets i filletes estructuren la ment mitjançant la informació que reben de l’experimentació.

A l’aula tenim un caixó ben gros, i al llarg del curs hi anam posant diferents materials: arena, pedretes, pa rallat, macarrons, arròs…

Per poder experimentar feim servir diferents objectes: culleres, pots petits i grans, pales petites, tubs de mànega, embuts, recipients, coladors…

A través d’aquests materials l’infant pot augmentar i desenvolupar el seu nivell de concentració i d’imaginació, i crear les seves pròpies hipòtesis fent-se preguntes com: “què és això?, què puc fer amb això?, per a què serveix?, que passarà si…?”

També a través d’aquest joc els infants s’inicien en la lògica-matemàtica fent diferents combinacions, observacions, classificacions, comparacions, seriacions, agrupacions…

Al mateix temps, desenvolupen el seu llenguatge i s’habituen a treballar amb tranquil·litat, mantenint una actitud de respecte vers els companys i les companyes, i el material.