Art: una finestra a la coeducació

Equip directiu


Arrel de la Convocatòria unificada de programes de formació i innovació educativa i de programes educatius de la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, vam decidir fer un mural a una paret de l’escola per poder treballar la igualtat entre homes i dones, perquè la imatge és un dels recursos educatius més potents i pensam que en matèria de coeducació pot ser molt enriquidor.

Vam pensar en una mare de l’escola com a il·lustradora d’aquest mural, na “Marina Mandarina”, ja que els seus dibuixos evoquen molt a l’educació basada en la igualtat de gènere. Dins el seu estil artístic, els personatges van despullats i tenen els ulls tancats, pel que l’única diferència entre homes i dones són els genitals.

Ens va fer molta Il·lusió que ella acceptés la tasca amb moltes ganes. Així, l’alumnat va analitzar la seva obra a partir la la visita que ella va fer a totes les aules de l’escola, on va poder ensenyar el seu estil i il·lustracions, servint-nos de base per al posterior diàleg sobre sexismes. 

Ens fa ganes que tot els fillets i filletes de l’escola participin del contingut d’aquest mural, aportant idees de com poden ser els fillets i filletes: com són, quines parts tenim en comú i quines ens diferencien, què els hi agrada fer, quin tons de pell tenim, el fet que tant fillets i filletes poden dur les ungles pintades o els cabells llargs/curts/cues… Que alhora ens va servir per encaminar diàlegs de tolerància i respecte cap a la diversitat.

El mural ha suposat una fantàstica manera de treballar a través de la imatge ja que biològicament, som éssers visuals. Només cal mirar enrere per adonar-se que el principal mètode de comunicació escrit dels nostres avantpassats es basava en imatges. A més, els humans processem les imatges mil vegades més ràpid que els textos. De fet, allò “d’una imatge val més que mil paraules” no és una exageració. Els estudiants reaccionen millor davant d’un contingut en aquest format. El contingut visual és el format d’informació que més fàcil ens resulta retenir: tenim la capacitat de recordar el 80% del que veiem, davant d’un 20% del que llegim i un 10% del que sentim.

Fa uns anys també es va fer un mural a un altre punt de l’escola, dins aquesta temàtica, realitzat per una pintora del nostre poble, na Silvia Vivó. Això també ens serveix per treballar a les aules la varietat d’estils artístics i la visió dels diferents artistes, que a més, en aquest cas, són dones les dues i viuen en el nostre poble. 

Per altra banda, L’Afa va ajudar a posar unes plaques de marés a davant el mural per evitar que les plantes silvestres que creixen en aquell troc puguin tapar el mural, que ara és admirat per tota la Comunitat educativa a les entrades i sortides a l’escola.