25N al Berenguer

L’IES Berenguer d’Anoia s’ha implicat una vegada més en la denúncia de les violències masclistes entorn al 25N. Des de la Comissió de Coeducació i amb la col·laboració de les tutories i diversos departaments ens hem abocat a fer visible una de les manifestacions més cruels i violentes de les estructures patriarcals i masclistes de la nostra societat. Recordam, a més, que aquestes violències són el resultat dramàtic de tota una sèrie de comportaments, prejudicis, i creences que també s’expressen en violències quotidianes, discriminació, patiment, humiliació. Centenars d’alumnes han col·laborat expressant la seva voluntat de dir “Prou!” a la violència contra les dones amb una fotografia senzilla però contundent.

A més, de la Comissió hem elaborat el bastiment del nostre panell informatiu, la finestra violeta, símbol de la lluita feminista i de l’obertura a una altra realitat més igualitària, des de la qual convidam a mirar la realitat amb els ulls de la sensibilitat de gènere.

Amb ella, aquest mes, recordam la història d’aquesta violència, a partir de dos epitafis del temps de l’Imperi Romà que ens mostren com està arrelat en la història humana aquesta xacra i travessant fins a les dades de l’actualitat a l’Estat Espanyol. Mantindrem el número de feminicidis durant tot el curs, amb l’esperança de no haver de sumar-ne, però sabent que és llarg el camí per recórrer i que la trista realitat ens farà haver d’estar pendents d’haver d’actualitzar-lo. 52 són els casos enguany a Espanya, i 51 el número d’infants i adolescents que han quedat orfes, conseqüència de l’assassinat d’aquestes dones.

El 25 de novembre es celebra el Dia Internacional per l’eradicació de la violència envers les dones i reivindiquem el nostre rebuig cap a les violències masclistes encara existents a la societat. Malgrat les normatives autonòmiques, estatals i europeus, la realitat insisteix en recordar que encara hi ha molt a fer, i moltes polítiques feministes que desplegar des de les administracions públiques per poder desviar el seu rumb patriarcal i masclista.

Sabem que el canvi de mentalitats no arribarà si el canvi no és estructural, des de la base del pensament social i col·lectiu, per aprofundir de manera conjunta, en l’assoliment d’una vida digna per les dones, lliure de violències masclistes en la seva quotidianitat.