Persones guanyadores del Cangur 2024

Com ja és costum en el nostre centre, coincidint amb el tercer dijous del mes de març, es varen celebrar les proves Cangur de matemàtiques. Es tracta de la competició matemàtica més coneguda i prestigiosa a escala internacional, que té com a finalitat el fet de despertar l’interès envers a les matemàtiques entre els més joves. Les Cangur es celebren des de fa quasi 30 anys i hi participen més de cent milions d’alumnes de més de 80 països diferents. Que s’anomenin Cangur no és gens casual, ja que varen començar a fer els seus primers salts a Australia.

Enguany, des de 1r d’ESO a 2n de Batxillerat hi han participat 152 alumnes del nostre centre. Els alumnes més joves, de 1r i 2n d’ESO, ho han fet a nivell de centre i, a partir de 3r d’ESO a nivell de totes les Illes Balears. 

Acabant el mes de maig vàrem poder  anunciar les persones guanyadores de 1r i 2n d’ESO, i mencionar els primers classificats del nostre centre de la resta de nivells. A principis de juny es va fer l’esperada entrega de premis.

Des del departament de matemàtiques volem agrair de tot cor a totes les persones que heu participat en el Cangur d’enguany, desitjant que l’any vinent el Cangur salti més i millor. Salut i matemàtiques.

 

   

Persones guanyadores de les proves Cangur 2024 a nivell de centre:

1r d’ESO:

  • En primer lloc: Laia Garcia Motilla
  • En segon lloc: Lluna Soler Llull 
  • En tercer lloc: Ernest Mónaco Gomila

2n d’ESO:

  • En primer lloc: Ignasi Portella Camps
  • En segon lloc: Duna Masferrer Carreras
  • En tercer lloc: Santi Orfila Encinas

Mencions als primers classificats del Ramis a nivell de les Illes Balears:

  • Nivell de 3r d’ESO: Lluc Rodríguez González
  • Nivell de 4t d’ESO: Pere Gomila Cuevas
  • Nivell de 1r de Batxillerat: Brais Gelabert Vileia
  • Nivell de 2n de Batxillerat: Adrián García Schalenbach

El nostre rorqual en un relat: trobada amb el seu autor

Hem rebut la visita d’en Daniel Vidal Moya, un jove alaiorenc que actualment viu a Austràlia. A més de ser biòleg i apassionat de la vida marina – treballa en el món de la immersió – acaba de publicar un llibre de relats, El eco del mar, on combina la vida marina, el busseig, l’especulació futurista i la història de Menorca. Un d’aquests relats gira al voltant de la història de la nostra balena i el seu esquelet, del qual en un moment determinat se’n perd la pista. Açò és el que es reflecteix en el text i el que creia l’autor basant-se en la documentació històrica que havia trobat.

Tanmateix, gràcies a la lectura del llibre per part de la nostra companya Ger Carreras, hem pogut informar l’autor que l’esquelet no només no es va perdre, sinó que està en procés de muntatge al nostre Museu. Aprofitant que en Daniel passava uns dies a Menorca, l’hem convidat a veure l’esquelet i a tenir una trobada amb els nostres alumnes. Una coincidència magnífica i un gran plaer.

Donació de Margarita Caules

El Museu i Arxiu Històric de l’IES Joan Ramis i Ramis ha rebut una donació de Margarita Caules Ametller, que inclou fotografies antigues de l’institut i altres materials diversos. Entre els materials aportats destaquen uns exemplars de diaris del primer terç del segle XX, editats per a la comunitat de balears emigrats a l’Argentina. Des d’aquí volem expressar públicament el nostre agraïment per aquesta donació.