Història

L’escola d’Es Pla de Na Tesa va ser construïda l’any 1927. Guillem Fortesa, l’arquitecte que tantes escoles va dissenyar arreu de Mallorca durant la República i que avui s’han convertit en edificis singulars, va dissenyar la nostra amb un estil inconfusible de grans finestres, espais amplis, arcs i teulades.

L’escola en aquells temps estava dividida en dues parts idèntiques, una per als nins amb un mestre i una altra per a les nines amb una mestra. Acollien alumnes de totes les edats i eren grups nombrosos procedents principalment des Pla de na Tesa, del Pont d’Inca i cases del voltant.

Són molts els records d’alumnes i mestres que al llarg dels anys han impregnat els espais de la primera escola d’Es Pla de Na Tesa que es va mantenir al llarg de molts anys amb dues aules. Posteriorment es taparen els porxos i es reconvertiren en una tercera aula on es va instal·lar una escoleta per als més petits. Els anys vuitanta l’escola es va convertir en un centre només d’Educació Infantil.

L’any 1992 l’escola pren oficialment el nom de l’escriptor mallorquí, Gabriel Janer Manila. En aquest temps era una escola plena d’alumnes i famílies que demanaven una escola completa on els alumnes poguessin continuar el seu aprenentatge. Després d’anys d’esforços la petita però gran escola donà pas l’any 2004 a:

EL COL·LEGI PÚBLIC GABRIEL JANER MANILA