Hem tornat de la nostra estada a Cantabria. Segueix llegint si vols saber el que hem aprés allà!
1a Parada: Consejeria de Educación de Cantabria
Visitam la Conselleria d’Educació de Cantabria, on serem rebuts per José Carlos Gallego membre de la direcció general d’Innovació i Centres Educatius.
José Carlos Gallego va ser fins aquest curs el responsable del projecte Ciber Alisal.
Ens va explicar en què va consistir el seu projecte, tot el que havia après en els 4 anys que va estar al capdavant del mateix i ens va proporcionar les eines i direccions suficients per tractar d’iniciar un projecte similar al nostre centre.
2a Parada: IES Alisal
Aquest institut va ser guardonyat durant 4 anys consecutius i fins al curs passat amb diversos premis del món de la ciberseguretat a nivell estatal.
Era important per nosaltres coneixer el seu profesorat i especialment el seu alumnat, per comprendre com s’havia gestat el projecte de Ciber Alisal.
Varem trobar un departament d’informàtica petit, de les caràcterístiques del nostre centre. Amb alumnat similar al nostre i amb un entorn també similar al que estem acostumats a treballar nosaltres. Sense dubte, va ser una visita important, ja que va quedar de manifest que no es tractava d’un centre especial o amb alumnat fora de lo habitual, sino que eren un centre petit amb moltes ganes de fer coses.
3a Parada: CIC Consulting
Si hi ha una companyia que aposta fort per la FP a Cantabria, especialment la de la nostra familia Informàtica es CIC Consulting.
Ens atén un dels seus responsables de recursos humans i ens parla dels criteris de selecció de l’alumnat de FP i quina es la seva relació amb els centres educatius de la comunitat.
Ens aclara com funcionen les sinergies entre FP i empreses i ens dona unes directives que sense dubte pensam aplicar en el futur a les nostres FCTs.
4a Parada: IES Miguel Herrero Pereda – Torrelavega
L’IES Miguel Herrero es el centre de referència en FP Dual de la familia d’informàtica que ha arribat a tenir 12 alumnes en formació dual un mateix curs.
Parlam amb la cap de departament d’informàtica i diversos tutors de FCTs aixi com amb professorat del cicle formatiu.
Ens expliquen tot el que han aprés després d’anys de fer servir la FP dual. Temporalització, perfil de l’alumne, perfil de l’empresa, seguiment de les FCTs a la FP dual, etc. Va ser una autèntica “Master Class”, on poder aprendre de l’experiència que els hi aporta l’alt volum d’aquest tipus d’alumnat que mouen.
El que mes valoren de la FP Dual es la maduresa i interés amb que aquest perfil d’alumnat torna al centre. Un cop a l’empresa, el que aprenen te aplicació directa i per tant el seu interés i dedicació es total quan arriben a classe.
Quedan sense dubte motivats per tractar d’iniciar alguna FP Dual a nostre centre en anys vinents.
5a Parada: CEINOR
No podiem marxar de Cantàbria sense conèixer el punt de vista de les empreses que acullen alumnat en pràctiques de FP Dual de la familia d’informàtica.
Parlam amb el tutor de FCTs de l’empresa, que té actualment diversos alumnes de FCTs en nómina i diversos alumnes de FP dual en actiu en aquell moment.
Ens explica que els fundadors de l’empresa son ex-alumnes del Miguel Herreros, del cicle superior d’informàtica. I que ell mateix va entrar a l’empresa després de les FCTs en els inicis de l’empresa.
Valora positivament la FP Dual, ja que els permet formar a l’alumnat en el seus estandards i tenir-lo disponible per a la plantilla quan acaba el cicle. És una forma d’atreure i seleccionar el talent local.
Això sí, tenen molt clar que els alumnes han de titular i acabar el cicle. La feina remunerada que duen a terme actua de motivació, no pas de substitut de la formació que han de rebre al centre.
I fins aquí la nostra visita a Cantàbria. Quedam molt agraits a totes les persones que ens van rebre i van tenir la amabilitat d’interrompre el seu dia a dia per explicar-nos tot allò que havien aconseguit fer fins ara.
Ens enduim moltes idees de Cantàbria, però per damunt de tot un bon record de tota la gent que hem conegut. Confiam en matenir la relació i no perdre aquest pont que hem creat entre les dues comunitats.
Ara ja només queda posar en marxa alguns projectes! Seguirem publicant aquí l’evolució d’aquesta acció formativa del Fons Social Europeu.