ELS MONOGRÀFICS D’ARTS I OFICIS 

Aquest títol dona nom al projecte elaborat per l’Escola d’Art d’Eivissa que neix de la creença, la preocupació, necessitat i l’interès per recuperar els antics oficis que es portaven a terme a la nostra illa, alguns d’ells s’aprenien a la nostra escola, i que s’estan perdent perquè no hi ha relleu generacional en molts d’ells. 

La nostra escola ha rebut diversos noms al llarg de la seva història, que es remunta a 1935. Encara que s’anomena formalment “Escola d’Art d’Eivissa”, ha tingut més noms oficials. Però, malgrat tots ells, avui dia encara se l’anomena i coneix, per bona part de la societat eivissenca, pel nom d’“Escola d’Arts i Oficis” o simplement “Arts i Oficis”.  

Els “monogràfics” varen estar uns cursos específics que s’impartien a “Arts i Oficis” a la tarda i nit, on s’impartien especialitats que tenien a veure amb els oficis que s’impartien en les ensenyances reglades d’aquell moment. Un dels primers va estar impartit pel pintor i professor Ignacio Agudo Clará, que es va traslladar a l’illa d’Eivissa poc abans que esclatés la guerra civil. Altres d’ells, per citar alguns, varen ser “Pintura”, impartit per Carlo Andrés, “Dibuix lineal”, per José Zornoza, o el d’“Esmalts”, per en Antoni Pomar. 

D’aquesta escola han sortit, junt amb un bon nombre de fusters i ferrers altament qualificats, els més notables artistes eivissencs de la segona meitat del segle XX. I pels monogràfics han passat mestres, professors, empresaris, comerciants i artistes rellevants de la societat eivissenca. Entre els alumnes més destacats, cal esmentar Josep Serra Escandell i Antoni Torres Bonet, dins del taller de serralleria artística; Joan Roig Roselló i Alfred Marí Juan, en l’especialitat de torn en fusta; Ramon Sansano Molio i Bartomeu Torres Torres, dins del taller d’ebenisteria artística; els pintors i professors, Antoni Pomar Juan, Francesc Riera Bonet i Adrián Rosa Hidalgo, els també pintors Vicent Calbet Riera, Joan Orvay i Josep Marí Marí i el ceramista Toniet. (Actualment, imparteix un curs monogràfic de Ceràmica al centre finançat per l’ajuntament de Sant Josep). 


Mestre d’Aixa

Impartit pel Mestre Artesà Honorífic, Antoni Tur Riera (Toni Sendic)

Del 24 de novembre de 2022 al 18 de maig de 2023. 80 hores

Tots els dijous de 16 a 20 hores.

  • Lliçó inaugural a càrrec de l’historiador, Pere Vilàs
  • Teoria i taller pràctic
  • Sortida i visites a llocs d’interès
  • Construcció d’una xalana

Antoni Tur Riera (Toni Sendic)

És una de les persones que més ha fet i està fent per recuperar i mantenir viva la cultura i la tradició a Eivissa. Llicenciat en Estudis Navals amb títol honorífic de mestre d’aixa, va arribar a construir el seu propi vaixell tradicional de vela llatina com a treball de fi de carrera.

Actualment, Tècnic de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Santa Eulària que ha tingut un paper crucial en la posada en marxa del Centre d’Interpretació de Can Planetes. A més, ha estat reconegut per l’Institut d’Estudis Eivissencs amb la Menció Especial de Producció Cultural.

  • Places limitades: 16
  • Període de matrícula: 17 al 23 de novembre de 2022.
  • Preu: Individual 700 € – En parella 550 €
  • Ingrés al compte bancari: ES12-2100-7717-3713-0036-3977
  • El preu inclou: matrícula, material i assegurança.

*El pagament de Mestre d’Aixa es pot efectuar en dos terminis:

Individual:
Primer pagament de matrícula i material, abans de dia 24 de novembre 2022 – 400 €

Segon pagament, abans de dia 19 de desembre 2022 – 300 €

Grup:

Primer pagament de matrícula i material, abans de dia 24 de novembre 2022 – 300 €

Segon pagament, abans de dia 19 de desembre 2022 – 250 €


Cutxilla Tradicional Eivissenca

Impartit pel Mestre Artesà Honorífic, Joan Boned. Col·labora Xicu Rocha

Del 3 de febrer al 21 d’abril de 2023. 40 hores

Tots els divendres de 16 a 20 hores.

  • Introducció històrica a càrrec d’un historiador local.
  • Teoria i taller pràctic
  • Sortida i visites a llocs d’interès
  • Realització d’una cutxilla tradicional eivissenca

Juan Boned

És l’únic representant d’una tradició mil·lenària que, si ningú l’evita, desapareixerà amb ell. Aquest artesà autodidacte, orgullós del llegat històric dels seus avantpassats, ha aconseguit amb tenacitat i esforç ressuscitar un ofici que ja es donava per desaparegut portant de tornada als nostres dies el ganivet tradicional eivissenc.

Juan Boned, el último cuchillero de Ibiza per Facefoodmag

Xicu Rocha

Alumne de l’Escola d’Art d’Eivissa, format amb el CFGM de Forja Artística i únic relleu generacional d’aquest ofici tradicional a Eivissa.

La tercera edició de la Trobada Mundial de Capitals de la Ganiveteria que se celebrarà el 10, 11 i 12 de juny a Albacete comptarà amb un ganivet tradicional eivissenc gràcies als artesans eivissencs Joan Bonet i Xicu Rocha. El primer, mestre artesà de Santa Gertrudis amb gairebé 20 anys d’experiència, i el segon un jove de 21 anys amb un gran futur al davant que garanteix a Eivissa l’elaboració de la tradicional cutxilla eivissenca.

  • Places limitades: 12.
  • Període de matrícula: 17 al 23 de novembre de 2022
  • Preu: 350 €
  • Ingrés al compte bancari: ES12-2100-7717-3713-0036-3977
  • El preu inclou: matrícula, material i assegurança.