Lectura continuada 2024: El perfum de la nostra terra

Després de diversos ajornaments acordats per la pluja, el divendres 3 de maig, durant tot el matí es va llegir sense interrupcions. Cada sessió hi participaven dos o tres grups al Teatret del pati C, per llegir en veu alta (voluntàriament, convidats a llegir, i aviat per iniciativa pròpia) i compartir els testimonis del llibre.

La lectura continuada amb què curs rere curs celebram i compartim el gest i el risc de llegir no és qualsevol cosa. I això perquè volem que reunir-nos per llegir junts, en veu alta, un mateix text, tengui significació. Per això alguns anys freqüentam textos clàssics que ens permetin reviure la força de la cultura i les humanitats i altres anys ens deturam en textos que siguin testimonis de les ferides del nostre present, per denunciar-les i inquietar-nos per la seva cura.

Aquest curs 23/24 començàvem a preparar de manera provisòria, convençuts, però que l’institut ha de mirar més enllà de les parets que el delimiten, però no d’una forma miope i superficial. Va ser quan el mes d’octubre una sèrie d’atemptats de Hamàs i altres grups van ser contestats amb una campanya militar de l’Estat d’Israel contra el territori de Gaza. Aquesta s’ha cobrat la vida de més de 33.000 palestins, el 70% dels quals són dones i nens. Vam convenir que la dimensió de la tragèdia requeria atendre a la situació. Denunciar una violència que és símptoma de les violències que colpegen arreu. Com és el cas d’Ucraïna, territori sobre el qual molts dels nostres alumnes (com nosaltres) van voler projectar-hi relacions i desitjos de pau.

D’entre les lectures i troballes que vam fer vam elegir El perfum de la nostra terra, un llibre de Kenizé Mourad, periodista, publicat l’any 2003 que recull testimonis de palestins, israelians, àrabs, cristians, jueus… i que des d’aquest caleidoscòpic enfocament ens situava als nusos del conflicte. Nusos perquè vam comprovar que malgrat els 20 anys passats d’ençà de la seva publicació, s’hi anunciaven els problemes que han persistit en la situació i s’hi repetien històries i testimonis del conflicte actual.

Imatges de la lectura

Totes les lectures continuades