Alumnat de 4t ESO A al DEMOLAB

Els alumnes de 4t ESO A participen al DEMOLAB

El passat dimecres dia 10 de novembre els alumnes de 4t ESO A de l’IES Sineu participaren al DEMOLAB, on varen realitzar una sèrie d’experiments relacionats amb “La calor, una propietat important de la natura”.

El programa DemoLab és una iniciativa de la Facultat de Ciències de la UIB per promoure l’interès pels estudis científics entre els alumnes d’educació secundària.

En la pràctica principal, els alumnes varen experimentar amb el fenomen de la convecció, que consisteix en el desplaçament de fluids amb un gradient de temperatura. A més, prepararen una termoclina-haloclina amb colorants per observar les capes de salinitat i temperatura simulant un fenomen que es produeix al mediterrani cada estiu.

La segona part de la visita consistia en observar i explicar diferents fenòmens relacionats amb canvis d’estat com pugui ser la sublimació del diòxid de carboni o la congelació de suc de taronja amb nitrogen líquid. Normalment aquests recursos no estan disponibles en un centre de secundària i és una sort poder anar a la universitat a estudiar-los.

En properes dates aniran al Semolab els alumnes dels altres grups de 4t i els de 1r de batxillerat que cursen l’assignatura de física i química

Termoclina-haloclina. Els alumnes varen mesclar dues dissolucions de diferent densitat i temperatura i varen observar com aquestes es mantenien separades.

Els alumnes experimenten amb el nitrogen líquid. Varen observar com aquest passava immediatament d’estat líquid (-200ºC) a gas quan era llançat sobre el terra.

Reacció exotèrmica. Descomposició del peròxid d’hidrogen (aigua oxigenada) catalitzada per iodur potàssic. Varen poder observar com el iodur potàssic accelera la descomposició de l’aigua oxigenada mitjançant una reacció bastant violenta i ràpida.